Kuchenki gazowe a płyty indukcyjne.
Przygotowywanie posiłków na gazie to codzienna praktyka wielu kucharzy, jak i zwykłych osób zamieszkujących gospodarstwa domowe. Wielu z nich bardzo ceni sobie przyrządzanie potraw na kuchence gazowej ze względu na łatwość w użytkowaniu oraz wysoką efektywność. Ważnym punktem, który cenią sobie użytkownicy popularnych „gazówek” ,jest cena eksploatacji urządzenia. W porównaniu do płyt indukcyjnych lub ceramicznych zasilanych prądem kuchenki gazowe wypadają bardzo korzystnie. Świadczy o tym cena gazu, która utrzymuje się na względnie stabilnym poziomie w porównaniu do cen energii elektrycznej, które wciąż rosną.
Charakterystyka kuchenek gazowych
Na ryku znajduje się wiele rodzajów kuchenek gazowych, lecz jedne z popularniejszych to te z piekarnikiem w zestawie. Wiele osób aranżując kuchnię decyduje się na umiejscowienie kuchenki w zabudowie meblowej. Wtedy pierwszym wyborem tych osób są płyty gazowe bądź kuchenki nablatowe. Wszystkie wyżej wymienione mogą być zasilane gazem ziemnym lub propanem-butanem. Szukając kuchenki gazowej, na pewno natrafimy również na kuchenki gazowe turystyczne na butlę gazową. Są to urządzenia, które świetnie sprawdzają w turystyce, czyli kempingach, biwakach, piknikach, pod namiotem czy też wśród kierowców zawodowych. Kuchenki gazowe nablatowe można spotkać z różną konfiguracją palników:
Kuchenki gazowe na butle to również nierozłączny element wyposażenia kuchni każdego gospodarstwa domowego. Swoje zastosowanie znajdują przede wszystkim w budynkach mieszkalnych jak i gospodarczych w obszarach gdzie dostęp do sieci gazowej jest utrudniony.
Podłączenie kuchenek gazowych.
Kuchenkę gazową powinna podłączyć osoba z uprawnieniami gazowymi!
W przypadku kuchenek zasilanych gazem ziemnym, czyli tym z sieci gazowej należy doprowadzić do niej rurę z gazem. Ważne jest by biegła ona po wierzchu ściany. Zabronione jest ukrywanie jej pod tynkiem. Rurę z gazem można wizualnie osłonić, lecz należy zrobić to tak, by dostęp do niej nie był utrudniony. Na końcu rury gazowej instalowany jest zawór gazowy, z którego prosto do kuchenki biegnie elastyczny przewód.
Natomiast w przypadku kuchenek na butlę gazową, czyli zasilanych propanem bądź propanem – butanem należy upewnić się, do jakiej butli podłączamy kuchenkę.
Wśród butli gazowych wyróżniamy butle z zaworem 3/8” czyli tzw. butle turystyczne (0,5kg; 1kg; 2kg; 3kg; 5kg) oraz butle z zaworem 1/2’’ (11 kg). Niektóre butle 5 kg występują również z zaworem 1/2", dlatego przed zakupem odpowiedniego reduktora warto sprawdzić swoją butlę.
Gdy określimy, jaką butle posiadamy, następny krokiem będzie dobranie odpowiedniego reduktora oraz węża z opaską ślimakową lub z węża zakłutymi końcówkami.
- Do butli z zaworem 1/2” (11 kg; niektóre 5kg) z zakłutym wężem należy zastosować reduktory 1/2" 50mbar, 1,5kg/h.
- Do butli z zaworem 1/2” (11 kg; niektóre 5kg) ze standardowym wężem z opaskami ślimakowymi należy zastosować reduktory 1/2" 37mbar, 1,5kg/h.
- Do butli z zaworem 3/8” (0,5kg; 1kg; 2kg; 3kg; 5kg) ze standardowym wężem z opaskami ślimakowymi należy zastosować reduktory kątowe 3/8” 37mbar, 1,5kg/h.
Następnie łączymy butlę gazową z kuchenką.
- W przypadku zakłutego węża reduktor przykręcamy do butli gazowej, wąż nakręcamy z jednej strony na gwint przy kuchence, natomiast z drugiej na gwint reduktora.
- W przypadku węża z opaskami ślimakowymi reduktor przykręcamy do butli gazowej, następnie nasuwamy wąż na nypel kuchenki gazowej i zaciskamy opaską ślimakową, tę samą czynność powtarzamy przy reduktorze.
Po zakończonych czynnościach należy sprawdzić szczelność połączeń!
Jak sprawdzić szczelność połączeń?
Szczelność połączeń gazowych można sprawdzać na wiele sposobów. W warunkach domowych robimy to za pomocą wody z mydłem, płynu do szyb, szamponu bądź innego pieniącego się środka.
- Wodę rozrabiamy z substancją pieniącą (mydłem, szamponem)
- Aplikujemy środek na punkty łączeń.
- Pojawienie się bąbelków świadczy o nieszczelności.
Szczelność można sprawdzić również za pomocą specjalnych pianek dostępnych na rynku bądź profesjonalnych detektorów gazowych.